Skip to content

Informationer

KONTAKT

Oplevelsescenter Nyvang
Nyvang Allé 4
4300 Holbæk

nyvang@andelslandsbyen.dk

+45 5943 4030

Telefonen er åben mandag til torsdag fra 10-16, og fredag fra 10-13.

Ild og Robotter på skoleskemaet

Oplevelsescenter Nyvang har med støtte fra Tietgenfonden fået mulighed for at starte et nyt projekt, der skal inspirere børn til at bevæge sig i retning af en håndværksuddannelse. Fonden støtter projektet med næsten 900.000 kr.

 

Når klokken ringer ind næste skoleår, står der Ild & Robotter på skoleskemaet for Holbæk Kommunes 5. klasser.

”Eleverne skal i arbejdstøjet, de skal fyre op i essen og banke på glødende jern. Og så skal de opleve smedehåndværket som det moderne og højteknologiske fag, det er i dag”Siger Frits Thorarinsson, Direktør i Oplevelsescenter Nyvang

Forløbet er en del af et nyt samarbejde mellem Oplevelsescenter Nyvang, EUC Nordvestsjælland og Holbæk Kommune, der skal vække 5. klasseelevernes nysgerrighed på håndværk. Eleverne kommer til at mærke smedefaget med egne hænder og krop. Først i Nyvangs gamle smedje, hvor der arbejdes med åben ild og ambolt, og så i EUC Nordvestsjællands moderne smedeværksted med svejserobot, 3D-printer og computerstyret fræser.

”Som man siger, så skal man smede, mens jernet er varmt. Og med dette læringsforløb får 5. klasserne kendskab til et håndværks udøvelse, sanselighed og bæredygtighed på en måde, som måske giver nogle interesse for at vælge denne uddannelsesvej” – siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef for Tietgenfonden.

Forløbet arbejder på flere måder med at stimulere interessen for håndværk. Bl.a. ved at gøre skoleeleverne interesserede i håndværksfag allerede tidligt i deres skolegang. Det er vigtigt, hvis det for flere skal være med i de første overvejelser om, hvad deres fremtid skal byde på.

Og det er netop projektets ambition – at bruge de autentiske eksterne læringsrum, som tilbyder noget helt andet end skolerne selv kan tilbyde, til at skabe sanselige oplevelser, der udvikler elevernes færdigheder og nysgerrighed på det udøvende håndværk, så flere får øjnene op for den vej at gå.

”Projektet er spændende fordi vi har mulighed for at gøre eleverne nysgerrige på håndværksfagene i en tidlig alder og derfor har mulighed for at præge deres uddannelsesvalg i den retning”udtaler Søren Leig Olsen, uddannelseschef for EUC Nordvestsjælland.

Nysgerrighed står helt centralt i projektet, og derfor har forløbet også et fokus på at koble håndværket med den interesse mange børn og unge har for bæredygtighed. I smedehåndværket har man traditionelt arbejdet med at genanvende, omforme og omstøbe materialer, og det bliver udgangspunktet for at vække elevernes nysgerrighed på håndværk fra en ny vinkel.

Projektet med navnet Fra sparsommelighed til klimabevidsthed starter op i august 2022 og afsluttes i 2025. Over den treårige projektperiode kommer forløbet ”Ild & Robotter” på skoleskemaet for alle 5. klasser i Holbæk Kommune. I alt vil ca. 1700 elever gennemføre et forløb med undervisning på deres skole samt værkstedsdage i Oplevelsescenter Nyvang og hos EUC Nordvestsjælland.

 

Kontakt og yderligere informationer

Kasper Middelkoop Nielsen, Projektleder ved Oplevelsescenter Nyvang | kn@andelslandsbyen.dk, +45 51705943

Søren Leig Olsen, Uddannelseschef ved EUC Nordvestsjælland | sol@eucnvs.dk, +45 3122 7468

Tine Wickers, Kommunikationschef i Tietgenfonden | tw@tietgenfonden.dk, +45 2840 8480

Ole Hansen, Formand for Kultur og Fritidsudvalget | oleha@holb.dk, +45 7236 9100

Brian Ahlquist, Chef for Kultur, Fritid og Ungeliv | UFU-chefpost@holb.dk, +45 7236 6293

 

Om Tietgenfonden
Tietgenfonden har et almennyttigt og samfundsgavnligt formål, herunder at fremme dansk erhvervsliv. De uddeler ca. 20 mio. kr. hvert år til almennyttige projekter, der fremmer virkelyst og vækst.

En del af noget større
Projektet skal bidrage til udviklingen af et praksisfagligt læringsforløb, der på sigt kan integreres i Kulturrygsækken. Kulturrygsækken er et tilbud, der skal sikre at alle børn møder kunst og kultur som en del af deres opvækst. Det sker gennem en række forskellige læringsforløb, hvor børnene oplever den kunst og kultur, som udfoldes i deres nærmiljø. Kulturrygsækforløbene giver børnene mulighed for at lære på en anden måde, end hjemme på skolen.

DOWNLOAD PRESSEMEDDELELSEN

Fotos: Jan Ole Rasmussen, Torben Papillon og Søren Leig Olsen

Gruppeaktiviteter

Foredrag

Mad & drikke

Skoletjenesten

Køb billet

Dagens program

Kommende arrangementer

I 2021 har Andelslandsbyen sæson fra den 22. april til den 22. oktober.

24. april - 4. december 2021 kl. 14

Gudstjenester i Skt. Stefanskirken

14.-15. og 21.-22. maj, kl. 10-16

Togklubben 1:32 Togbane og modeltog

D. 21. maj og 27. august 2022, kl. 10-16

Liv i Landsbyen

28. maj kl. 10:00 - 23:00

Nyvangs 30-års jubilæum!

Lørdag d. 18., onsdag d. 22. og onsdag d. 29. juni 2022

Fra Skjern til Varnæs

D. 18. - 19. juni, kl. 10.00 - 16.00

Fuld udrykning

X