Skip to content

Informationer

KONTAKT

Oplevelsescenter Nyvang
Nyvang Allé 4
4300 Holbæk

nyvang@andelslandsbyen.dk

+45 5943 4030

Telefonen er åben mandag, tirsdag og torsdag fra 10-15, og fredag fra 10-13 (telefonen er lukket om onsdagen).

Nye attraktioner i 2020

Det er en stor glæde at kunne løfte sløret for vores 4 nye attraktioner i Oplevelsescenter Nyvang.

Sygehuset  –  El-installationsforretning  –  Radioforretning  –  Nye lokaler til Damptromlerne.

 

 

Sygehus

De første danske sygehuse lå ved klostrene og husede også gamle og fattige. I 1757 åbnede det første egentlige sygehus i Danmark, Frederiks Hospital i København. 50 år senere var der 11 sygehuse uden for København, men så gik det stærkt. I løbet af de næste godt 100 år kom der mange nye sygehuse til, både i by og på land. Mange af sygehusene var små og med kun én overlæge. Ufaglærte sygepassere blev efterhånden erstattet af uddannede sygeplejersker. De var altid ugifte og boede ofte på et værelse på sygehuset.

Nyvang Sygehus er indrettet som et lille provinssygehus i 1940’erne. På sygestuen er der plads til både voksne og børn. På sengebordet er der tandkrus med kunstige tænder, og ved siden af voksensengen en bækkenstol. I sygestuens glasskab er der bl.a. sprøjter og kanyler, maske til æterbedøvelse og et glas med en bændelorm. Desuden er der konsultationsrum, røntgenrum med skelet og skyllerum med et udvalg af urinflasker og bækkener.

Radioforretning

Efter Statsradiofoniens start i 1925 begyndte radioen at vinde indpas i de danske hjem og mange små radiofabrikker fik gode tider i Danmark. 1940’erne blev radioen et vigtigt samlingspunkt for befolkningen, hvor man kunne lytte til nyheder om krigen og tidens populære musik.

I radioforretningen kan gæsterne se aktuelle apparater fra tiden 1940-1950. Forretningen har radioer, grammofoner og andet, der fortæller om tidens lyd og om udbredelse af information til befolkningen. Mange af radioerne virker, og prisskiltene fortæller både om tidens priser og om apparaternes anvendelse. Besøgende kan også høre musik fra tiden. I værkstedet bliver der repareret radioer med tidens måleapparater. På hylderne står der radioer fra perioden 1920-1930.

El-Installationsforretning

Danmark fik sit først elværk i 1891. Efter 1900 kom der for alvor gang i byggeriet af elværker. På landet var de ofte organiseret som andelsforeninger. Under besættelsen var strøm rationeret, og nye kunder skulle selv skaffe kobberet til installationerne. Allerede i 1940 blev der sat en grænse for styrken og antallet af elpærer i private hjem, og i 1942 blev det forbudt at sælge elektriske varmeovne, kogeplader og elkomfurer. Rationeringen på el blev ophævet i 1946, og nu gik det hurtigt med at få el ud til alle danske hjem.

Nyvangs el-installationsforretning er indrettet som en forretning kunne have set ud i begyndelsen af 1940’erne. Der er bl.a. lysekroner under loftet og lampetter på væggene netop af den slags, som kunderne ville efterspørge i 1940’erne. Men også reservedele til fx varmeovne, kogeplader og komfurer var i høj kurs, så dem kan man også finde i forretningen.

Damptromlehal

Op gennem første halvdel af 1900 -tallet kom der stadig flere biler. Det gik hårdt ud over de gamle jord- og grusveje. Bilerne hvirvlede støv op, og deres gummihjul skubbede jorden op i buler og volde.  I første omgang greb man til at tromle skærver ned i vejene for at gøre dem mere faste. Opgaven blev bedst løst med store damptromler, som kunne veje op mod 15 tons. De var effektive, men dyre i brændsel og reparationer. I løbet af 1930’erne og 1940’erne blev de erstattet af motortromler.

I damptromlehallen kan man opleve Danmarks største samling af damptromler, bl.a. de tre køreklare tromler Marshall & sons fra 1921, Vølund Junior fra 1927 og Vølund Senior fra 1931. Hallen rummer også et fungerende Weyher & Richmond lokomobil fra 1930. Motortromlen fra Holbæk Maskinfabrik er et eksempel på de motortromler, der med tiden overtog damptromlernes rolle.

 

 

Gruppeaktiviteter

Foredrag

Mad & drikke

Skoletjenesten

Køb billet

Dagens program

Kommende arrangementer

5. februar og 12. november, kl. 11:30

BANKO: ande- og grisespil

27. april 2023 kl. 10

Sæsonåbning 2023

30. april og 1. oktober 2023, kl. 08

SWAPMEET®

Flere søndage i sæsonen

Gudstjenester i Skt. Stefanskirken

6. og 7. maj 2023, kl. 10-16

Nyvang besættes

10. maj og 30. august 2023, kl. 10-16

Speciel åbningsdag for handicaporganisationer & ældrecentre