Informationer
KONTAKT
Oplevelsescenter Nyvang
Nyvang Allé 4
4300 Holbæk
Telefonen er åben mandag, tirsdag og torsdag fra 10-15, og fredag fra 10-13 (telefonen er lukket om onsdagen).
Bagerierne
Bagerfaget udvikledes i takt med købstædernes fremvækst i 1200-tallet, og er det håndværkslaug, der kan føres længst tilbage i Danmark. I købstæderne forsynede bagerne bybefolkningen med brød, mens landbefolkningen frem til 1800-tallet selv stod for brødfremstillingen. I anden halvdel af 1800-tallet mekaniseredes brødfremstillingen med bl.a. æltemaskiner og opslåningsmaskiner. I de første årtier af 1900-tallet var der en bager i hver landsby, og brødet blev kørt ud til bøndergårdene i hestetrukken bagervogn.
Bagerforretning og bageri er indrettet, som de kunne have set ud i 1940’erne i en mindre købstad. Bagerne på landet havde ikke nødvendigvis forretning i forbindelse med bageriet. Inventaret er delvist fra honningbageriet i Christiansfeld, og langt de fleste maskiner er originale – fx rummer bageriets udstyr en rundstykformer. I forbindelse med bagerforretningen er indrettet et konditori.