Frysehuset i Nyvang er en kopi af huset i Kirke Saaby. Dog er det oprindelige flade tag erstattet af et bølgebliktag med en svag hældning. Selve fryseanlægget er det originale. Fryseanlægget består af 10 bokse á 200 l og to bokse á 280 l. Boksene kunne deles op på tværs af et gitter, så man også kunne leje halve bokse. Anlægget er af mærket Frigidaire. Frysehuset i Kirke Saaby blev oprettet i 1959 og fungerede som sådan indtil 2002.
I anden halvdel af 1940’erne kom fryseteknikken for alvor til Danmark. Tidligere var husmødrene henvist til saltning, syltning og henkogning, når de skulle konservere fødevarer. Ved frysning bevarede fødevarerne deres smag og udseende bedre. Desværre var fryserne dyre i anskaffelse. Derfor oprettede man fællesfrysehuse i landsbyerne, hvor man kunne leje en boks. Frysehusene blev så populære, at tre ud af fire landhusholdninger i 1950'erne havde andel i et frysehus.
Frysehuset betød både mere varieret mad om vinteren, men også, at slagtning nu kunne foregå om sommeren. Tidligere slagtede man først når det blev koldt, for at kunne bevare kødet inden nedsaltning eller henkogning.
Fra 1970’erne blev frysehusene udkonkurreret af hjemmefrysere.
Frysehuset i Nyvang er en kopi af huset i Kirke Saaby. Dog er det oprindelige flade tag erstattet af et bølgebliktag med en svag hældning. Selve fryseanlægget er det originale. Fryseanlægget består af 10 bokse á 200 l og to bokse á 280 l. Boksene kunne deles op på tværs af et gitter, så man også kunne leje halve bokse. Anlægget er af mærket Frigidaire. Frysehuset i Kirke Saaby blev oprettet i 1959 og fungerede som sådan indtil 2002.
I anden halvdel af 1940’erne kom fryseteknikken for alvor til Danmark. Tidligere var husmødrene henvist til saltning, syltning og henkogning, når de skulle konservere fødevarer. Ved frysning bevarede fødevarerne deres smag og udseende bedre. Desværre var fryserne dyre i anskaffelse. Derfor oprettede man fællesfrysehuse i landsbyerne, hvor man kunne leje en boks. Frysehusene blev så populære, at tre ud af fire landhusholdninger i 1950'erne havde andel i et frysehus.
Frysehuset betød både mere varieret mad om vinteren, men også, at slagtning nu kunne foregå om sommeren. Tidligere slagtede man først når det blev koldt, for at kunne bevare kødet inden nedsaltning eller henkogning.
Fra 1970’erne blev frysehusene udkonkurreret af hjemmefrysere.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så du altid er med på noderne og ved, hvad der rør sig i Oplevelsescenter Nyvang.